Naidi Community Hall

EDen project , cornwall

THE HIVE MIND

 

Project Build Length: 3 Weeks

Project Leaders: Cassie Li , Harrison Marshall, Joshua Peasley

International Participants: Nur Iman Syafiqah Abdul Nasir, Cecilia Wu, Sarah Delaney, Abi Van Der Linden, Courtney Cooper, Harry Hogan, Anna Simpson, Andreas Kyriakou, Bibiana Malawakula

Project Partners: The B4 Project, The Eden Project, Christian Brown

Project Donors: LUC, Centrespace Design

Photographs: Katie Edwards


 
 
PS6C8803-2.jpg
 

The Hive Mind is a prototype Observation Bee Hive and beacon structure that houses a live bee hive, populated with the Native Dark Honey Bee.

A collaboration between the B4 Project, the Eden Project, Christian Brown and CAUKIN Studio saw the design, construction and operation of an observational beehive in the ‘Wild Chile’ area of the Eden Project.

The intervention is intended to show the intrinsic connection between the local fauna and flora, specifically Apis mellifera mellifera and native Cornish flora, whilst simultaneously acting as a sculptural beacon connecting Eden’s biomes and the Core, to the new Wild Chile meadow.

 
Eden 1 Website.jpg
 
 

Built by 9 participants from architecture schools all over the world in 14 days, the structure and hive’s key components were to act as a beacon & landmark on the site. This is achieved by creating a striking structure which brings people to the observation bee hive and attracts more foot fall to the ‘Wild Chile’ area of the Eden Project.

The structure houses the beehive in an interesting way that engages the public and enables them to observe the activity within without disturbing the bees. The pavilion, informed by bees, their hives, nature and the research that B4 Project undertake enables a platform for signage to convey this research and information to the public.

The built in benches and planters provide a space to rest and enjoy the view over the rest of the Eden Project, surrounded by the buzz of the Native Dark Honey Bees and plants!

PS6C1095.jpg
 

3.ALTERATION OF FLOW

The installation interrupts the flow of the public on the path, encouraging people to spend time at the observational beehive.

4.STRUCTURAL INTEGRITY

Similarly to how a bee colony acts as a single organism, each structural column is connected and dependent on the other in order for it to stand strong. The silhouette of the structure creates lattice shapes in reference to the honeycomb produced by bees.

5.STANDARDISED

The structure is made up from entirely standardised parts, creating a simple, scalable build that can be adapted based on budget and time. The creative use of standard materials allows the installation to be impactful yet economical.

6.DURABLE

All materials will be hard-wearing and durable, built to last with minimal upkeep.

7.HUMAN SCALE BEEHIVES

The central space simulates the feelings of entering a human scale beehive, through the walkway, into a dynamic space filled with structure and movement overhead and either side. The space created is one in which people can dwell, relax, have their sandwich and read about Native Dark Honey Bees.

8. LOCAL FLORA

Working closely with the Eden Project, carefully chosen native flora will be planted, in and around the structure. The intervention will grow and die in a cyclical nature. Giving narrative and context to the bees and their hives.

9. RECYCLED

The structure is constructed from reclaimed scaffolding and painted in durable resin paint to protect it.

We would like to say a huge thank you to all those that contributed to this project by way of donation, supply of materials or just a helping hand! A special mention to Dan Ball/Josh Williams at Centrespace Design, Land Use Consultancy, Sir Robert Mcalpine & Sons.

 
LUC logo_white.jpg
c-users-668114cw-desktop-images-srm-logo.png
 
Naidi Community Hall 2
 
 

The installation will be part of a larger bee trail, that takes visitors from the existing large bee sculpture, along the meandering path towards the observation beehive. Small markers will both guide visitors and provide information about the Native Dark Honey Bee.

The key design drivers are outlined below:

1.A BEACON

The installation stands tall, in eyesight of the rest of the site, inviting the public to explore. The scale of the structure magnifies the experience of being between two beehive like formations.

2.SUSPENDED HIVE

The hive is suspended from the structure, made by Christian Brown out of mirrors and acrylic. The large glass panel on the front allows users to spectate the hive’s activity without disturbing the bees.

PS6C0301-2.jpg
PS6C9586.jpg